Brödbak
Grahamsbröd (ca 8 st bröd)
½ paket jäst (25g)
2 dl vatten
25 g smält avsvalnat smör
½ msk socker
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
¼ dl 4-korns kross
Smält smöret och låt det svalna.
Värm vattnet fingervarmt (37 grader) och blanda ut jästen.
Tillsätt alla ingredienserna och rör ihop.
Forma 8 st (beroende på storlek) bollar och lägg på en plåt, platta ut (2-3 cm höga) och låt jäsa 45 minuter.
Grädda i 225 grader ca 10-15 minuter.
Morotsfrallor (ca 10 st bröd)
De här receptet finns tidigare i bloggen oxå.. i dubbel mängd.
½ paket jäst (25g)
2,5 dl mjölk
¼ dl sirap
½ dl rapsolja
2 morötter
½ tsk salt
½ dl torkade aprikoser
½ dl krossade linfrön
½ dl skalade sesamfrön
7-9 dl manitoba cream
Värm mjölken fingervarm (37 grader), blanda ut med jästen.
Riv morötterna och hacka aprikoserna och blanda i alla ingredienser. Arbeta degen ordentligt i maskin 10-15 minuter.
Jäs degen i bunken 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den, forma 10 st bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till.
Grädda i 200 grader, 20-25 minuter.
Kommentarer
Trackback