Lever än..

Nä jag har inte dött, eller lagt ner de här!

Har varit och jobbat i Stockholm några dagar för två veckor sen, tillsammans med ett riktigt härligt gäng ! Kommer verkligen sakna gruppens "gamla" sammansättning, men förhoppningsvis hittar vi på nå annat där vi kan träffas igen! Sen kommer såklart den nya gruppen att göra ett super jobb, ingen tvekan om de.

Sen förra vackan kände jag mig mer död än levande, har varit sjukstuga här hemma, förkylning och feber, inte bara jag utan även systeryster har legat här och hostat. Därav inget bak och ingen matlagning, annat än nödmat, inte för att jag haft nån lust till nå annat heller.

Nu är jag tillbaka i verkligheten, både till den bra och den mindre bra...

Dagens frukost:

Hallonyoghurt
kiwi
banan
valnötter


Mormors små bröd

Receptet som jag fick av mormor

1½ dl havregryn
½ dl linfrön
½dl vetekli
5 dl mjölk

Koka ihop till en grötliknande massa, ungefär 3 minuter.

Låt kallna.

50 g smält smör
1½ msk sirap
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g jäst
8 dl vetemjöl

Blanda ihop allt och jäs 40 minuter.
  

Rulla små bollar, lägg på plåten, jäs 10 minuter till.

Grädda 225 grader, kanske 10 minuter ?! Beroende på hur stora bullbröd man gör, ja gjorde 15 st av degen.

Pensla med kallt kaffe efter gräddning för fin färg.

  
Man hinner göra de till frukost om man kliver upp tidigt :)
Som jag ofta gör med den här fröken som sen ligger mitt i köket och är i vägen :)


Kladdkakemuffins med daim

                                     


Behöver ja säga någonting ??

Vinbär och apelsin



Hade jag varit med hus hade ja nog haft en vinbärsbuske, gjort vinbärssaft och blandat ihop den här drycken med apelsin. Farligt nära "hemmablandning" fast de är som de är.



Blanda vinbärssaft.
Pressa i en eller två apelsiner.
Riktigt kallt vatten och isbitar.
Skär i skivor av apelsin för dekoration.



Citron & hallonmaräng paj

Min syster fyller ju då år idag.. Grattis grattis ! Hoppas du tycker om mina paket :)

Hon ville ha en paj, visst tyckte jag att ja kunde göra den.
Den här svänger man inte ihop på en kvart direkt.. bara så ni vet

Ett recept från Leila

Mördeg:
300 300 g kallt smör
8 8 dl vetemjöl
1 1 dl florsocker
2 2 st ekologiska ägg
1 1 msk kallt vatten (om det behövs)

Lemon Curd:
9 9 st citroner
4.5 4.5 dl strösocker
150 150 g smör
7 7 msk majsstärkelse
6 6 st ekologiska ägg
6 6 st ekologiska äggulor

Hallonmaräng:
3 3 st ekologiska äggvitor
0.5 0.5 st citron, saften
3.25 3.25 dl strösocker
200 200 g färska hallon

Ägg till pensling av pajen
Hallon och florsocker till garnering
                                
 
( de här är nånting som jag tycker är rätt obehagligt, kliar i händerna )

Nyp ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt äggen, nyp ihop, knåda inte !
Plasta degen och låt vila i kylen minst 30 minuter.

Kavla ut degen klä en pajform, in i frysen.

Klä sen kanterna med folie så dom inte åker ner.
Pensla botten på de fryssta pajskalet och förgrädda ca 10 minuter, 175 grader.

Ta ut pajen, fyll med lemon curd. Mer om hur ja gjorde den finns tidigare i bloggen.



Hallonmarängen då..
Vispa tre äggvitor, 1 dl socker och saften från en halv pressad citron till hårt skum.
Slå i ytterligare 1 dl socker, fortsätt vispa.
Blanda ca 200 g hallon med resten av sockret, ca 1 dl och rör ihop, blanda ner i skålen lite i taget och vispa till hårt rosa skum.

  

Bred eller spritsa marängen över pajen, in i ugnen på 250 grader, grill, ca 5 minuter till, eller varför inte köra lite med en brännare på för att få lite fin färg.




Sen gick de åt skogen !
Så därför blir de ingen färdig bild...




Focaccia

Tanken är nog soppa till middag.. Så jag gjorde ett supergott bröd som man kan äta till om man vill.
Focaccia med oliver, rosmarin och lite salt på.

        



25g jäst
3½ dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl mjöl
oliver
rosmarin
gourmetsalt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°, rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, saltet. Arbeta ner mjölet, lite i taget tills degen är smidig.

Jäs 40 minuter.

Knåda degen smidig och tryck ut den i en långpanna med bakplåtspapper.

Jäs 30 minuter.

Pensla över olivolja, strö över rosmarin och salt, sätt oliver efter tycke och smak.

Grädda ca 15-20 minuter mitt i ugnen, 225°.


Grönpepparkyckling

Köpte en grillad kyckling och rensade den. Kokar ihop en röra som ja sen lägger ner den grillade kycklingen i. Väldigt enkelt, gott och snabbt, eller långsamt och bra att förbereda om man vill ha de så.

Sås:
100 g margarin
2 dl grädde
1½ msk grönpeppar
2 msk senap
2 msk soja

Koka ihop, lägg i kycklingen. Kan med fördel stå och dra 1 timme. Har jag inte tid med de går det bra att äta direkt oxå.. Brukar servera med ris.

Det här var min söndagsmiddag.

     


Lemon curd




  

Väldigt enkelt att göra själv, lite pyssel bara med alla citroner..
Enligt mig, godare än köpes, mindre sött.

9 st citroner
4,5 dl socker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ägg
6 st äggulor

Riv skalet från 9 citroner.
Pressa saften från 6 citroner, smöret och sockret och koka ihop.

Sila vätskan och släng de rivna skalet från citronerna.

Pressa saften från de 3 sista citronerna, rör ihop med majsstärkelsen.

Blanda ihop citronrörorna.

Vispa äggen och äggulorna, rör ner alltihop i en kastrull och sjud under vispning tills krämen blir tjock.

Häll upp och låt svalna.

Klart !

Baka hemma, baka borta..




Åker man bort för att få lite avkoppling, lugn och ro..
"Kan du inte baka en kaka åt mig?"

Jamen självklart bakar jag en kaka åt min mamma !

Nu måste ja försöka aktivera vovven ett tag för sen ska de handlas och fixas då det är födelsedag imorgon.

Blev en långpanna med rutor av nåt slag :)


Kantareller



Jag har en pappa som hävdar att man äter lingonsylt och ketchup till ALLT, som alltid frågar vad det är i maten, om han har ätit det förr och om han tycker det är gott. I nästa andetag säger han, i alla fall då jag bjuder på mat, att han äter de mesta.

Svamp är alltså något som jag under min uppväxt aldrig ätit, med undantag för skivade, konserverade champinjoner i stuvning. Vilket inte är någon smaksensation..

Jag tycker iaf om kantareller !

Hittade maträtten ovan på en blogg, kryddburken.se.

Det här behöver du :
500 gram färska kantareller
2 msk smör
1 lite gul lök, eller en halv
1 vitlöksklyfta, inte för stor
1 nypa socker (knivsudd)
1 tsk flingsalt
1 msk vetemjöl
1½ dl vitt vin
5 dl grädde
100 gram riven lagrad prästost
½ kruka persilja
½ kruka timjan
Salt & peppar

Rensa kantarellerna, värm en stekpanna, utan smör, fräs kantarellerna så de vätskar ur sig, då all vätska som bildas har kokat bort är kantarellerna klara.

Smör i stekpannan. Tillsätt finhackad lök, vitlök, socker och salt, vänd ner i stekpannan. Strö över lite mjöl och häll i vitt vin och grädde, koka ihop på låg värme några minuter. Riv över ost, persilja och timjan. Salta och peppra.

Servera med nykokt pasta.

Vardagsmat

Idag stod jag för matlagningen igen, kan sakna de lite, eller kanske inte själva matlagningen utan planeringen utav den. Dock är de väldigt trevligt att komma hem till färdiglagad mat!!

Har man en bit lax hemma går de här alldeles suveränt !

Steker upp lite frysta grönsaker, häll upp en burk kokosmjölk, sätt i ordentligt med sambal oelek och koka ihop. Filea lax och skär i bitar, koka laxen tillsammans med grönsakerna och kokosmjölken några minuter. Glöm inte att salta fisken !

Brukar äta med nudlar, fungerar säkert med annat oxå..

Mums, och snabbt går de..





Tänkte så stort ta en bild innan ja börja äta, var ja så hungrig att ja glömde de !

RSS 2.0