Tänk om man hade ett grönsaksland...

Av erfarenhet vet jag ju att de är oklart om jag skulle lyckas plantera nå. Men inbillar mig iaf att om förutsättningarna var annorlunda, eller som de är idag kanske, skulle de gå vägen!

Har hursomhaver gjort ett litet försök till att ha något som växer på min balkong.



Sen är de väl bara hoppas de blir stabilt väder och att plantorna inte drunknar i vatten eller steks ihjäl. Fast förra årer hade jag en jordgubbs/smultronplanta som överlevde hela sommaren!

 

Det blev en kruka med kryddor, persilja, gräslök och citronmeliss, i den mindre svarta krukan är det smultron. Sen fick jag en tomatplanta av Sandra, de var gulligt! Får se om de blir nå jag kan använda, det är iaf syftet med planteringen.

Laxknyten

Grilla lax är ju inte de lättaste, men gör man ett folieknyte blir de otroligt simpelt !

Här kommer några varianter, har hört talas om några andra... Har ni några bra tips ?

    

Första varianten, med senap, var såklart min pappa som valde, senap är faktiskt väldigt gott till lax.
´
I alla knyten är det färdigkokt potatis, vilket är att rekomendera om man inte vill spendera alldeles för lång tid framför grillen. till höger häruppe är det hackad chili, citron, lök, salt och peppar, var lite starkare smak.

    

Här är det gott och blandat, de mesta på, dvs citron, lök, fetaost och massa dill.

Fetaosten ger ingen vidare smak, men gör det krämigt i knytet. Vill man ha ost med smak kan jag rekomendera västerbottensost. Man bör ha nån typ av fett i paketet för att de inte ska bränna fast, jag ringlade olivolja över mina, annars kan man sätta i en klick smör.

Grillade 10-15 minuter ungefär, hade en kall romsås till. Perfekt ta-med-sig-mat om man ska bort och grilla.

Pavlova



Som min syster har surrat om Pavlova...
Så den här efterrätten gjorde jag på midsommarafton.



Recept:
6 st äggvitor
3 dl socker
1,5 msk maizenamjöl
1,5 tsk ättikssprit (12%)

1 burk lemon curd
5 dl grädde
1 låda jordgubbar
2 kiwi
Lite flagad mandel
Florsocker

(De här ska egentligen räcka till 6 personer, och visst, om man äter bara den här kanske, skulle säga att de är omöjligt för 6 personer att sätta i sig den här Pavlovan! Räcker utan tvekan till 15 personer.)

Ugnen på 140 grader.

Vispa äggvitorna till fast skum. Strö i sockret och vispa till ett blankt, fortfarande väldigt fast skum. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.

Bred ut de skummet på ett mjölat bakplåtspapper, ska vara ungefär 3-5 cm högt.

Grädda i ugnen 1 timme och 15 minuter, stäng sedan av ugnen och låt tårtbotten stå kvar i flera timmar, den kan kallna i ugnen. Min stod nog 7-8 timmar i ugnen efter gräddningen var klar. Den ska vara frasig, precis som maräng ovanpå men ändå vara lite seg inuti.

Bred på ett tunt lager lemon curd, en burk räckte för mig. Om man nu inte vill göra egen, finns ju ett recep på de här på bloggen. Jag tycker den köpta varianten är rätt god så det fick bli så.

Vispa grädden och bre över, garnera med valfria bär/frukter, strö över lite flagad manden och pudra florsocker över alltihop.



Färdig att servera !!



Kommentarer från min far, men han är ju som han är då oxå ;)

"det var gott"
"är det lök i?"
" tycker det skär sig i munnen"
"du borde ha mindre avdedär"

(är lemon curd han försöker sätta ord på)

Rökt abborre










Matmuffins


Saftiga matmuffins med oliver och soltorkade tomater!

   

2 dl vetemjöl
1 dl manitoba cream (mjöl)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver

3 msk olivolja
2 dl creme fraiche
1 ägg
1 tsk rosmarin
20 gröna oliver med vitlökssmak 
1 soltorkad tomat

Blanda mjöl, salt och bakpulver, rör ihop. Tillsätt olivolja, creme fraiche, ägg och rosmarin.

Grovhacka oliverna och den soltorkade tomaten och blanda i degen. Rör ihop.

Det blir ungefär 6 muffins, jag gjorde 8 lite mindre. Väldigt goda och saftiga.

Grädda ca 15 minuter i 225 grader.



Vill man ha lite krispigare yta på muffinsen så kan man byta ut manitoba mjölet mot durumvete. Man kan ju välja själv om man vill ha svarta eller gröna oliver. Gillar man vitlök kan man pressa i en halv vitlöksklyfta om man inte väljer oliver med vitlök. Går säkert bra att mixa och trixa precis som man vill.

Här nere är oliverna om ni inte förstod vad jag mena :)


Vitlökssås


Väldigt enkelt ! Väldigt gott och lätt att variera efter smak och tycke.

2 dl creme fraiche
ketchup
senap
3 klyftor vitlök
salt
peppar







Passar väldigt bra till grillat.. och att doppa bröd i!


Jack Daniels Glaze

Testade den här glazen som jag hitta på en blogg jag läser. Riktigt gott!

Cirka 2,4 dl

1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
¼ tsk cayennepeppar

Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfastform och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resterande ingredienser i kastrullen.

Låt glazen sjuda ungefär 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.




Hade kamben i frysen som tinades och förkokades i vatten med salt, svartpeppar, vitpeppar och köttbuljong en timme innan jag strök på glazen och grillade ribsen. Smaskigt värre!


RSS 2.0