Mors dag


Spöktårta



Tårtbotten:

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Viska ägg och socker väldigt poröst.

Rör ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver, vänd ner det i äggsmeten och blanda ordentligt.

Har en form som är 24-26 cm i diameter med löstar kant. Jag använder bakplåtspapper inuti formen så att kakan inte fastnar. Klipp remsor att sätta på sidorna i formen, använd flytande margarin och pensla på sidan om bakplåtspappret som ska sitta mot kanten.

Slå i smeten. Slå formen i bordet några gången för att slå ut alla luftbubblor i smeten.

Ugnen på 175 grader - grädda 45 minuter, längt ner i ugnen. Öppna inte ugnsluckan under gräddning !

Sen skär jag helt enkelt tre tårtbottnar från denna. Tårtan blir väldigt fluffig.





Har en påse kallvispad marsankräm, skurna bananer på ett lager, på nästa jordgubbssylt och grädde med vaniljsocker. Har även dränkt in bottnarna med lite jordgubb/rabarbersaft för att tårtan ska bli saftig.





Spacklar hela tårtan med grädde för att kunna lägga på sugerpaste.



Använde två förpackningar till tårtan.







Det vita är marshmallowsfondat som jag gjorde själv, sen är det dekorationsglasyr som jag har ritat lite med.

Minipajer



Min muffinsplåt använder jag mest till dessa små söta pajer.

Här kommer mitt favvorecept, grunden iaf :)

2 rullar smördeg (blir för lite med en, för mycket med två. Finns i färdiga förpackningar på affären.)
150 g skinka
purjolök
3 ägg
2,5 dl grädde
0,5 dl riven ost
salt & svartpeppar
1 dl riven ost

Ugnen på 225 grader.

Skär ut cirklar av smördegen, brukar ta en stor tekopp som mått. 12 st runda smördegsplattor ska det bli. Klä muffinsplåten med smördeg. Hacka skinka och purjolök efter behag och fördela i formarna.

Vispa ihop ägg, grädde och 0,5 dl riven ost, salt och peppar och häll över skinkan och purjolöken. Fyll formarna ungefär till hälften. Strö över resten av den rivna osten.

Klart på ca 15 minuter en kvart!


Daimrulltårta

Är verkligen urkass på att blogga. Får inte tiden till att räcka till, så när det väl kommer nåt här så kommer det en hel del :) Kvällens kaka här då, vill ju inte att kroppen ska få för lite socker.



Det blev ganska tunn botten, om man vill ha mycke kaka är inte det här rätt recept.

3 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
3/4 dl potatismjöl

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i kakao, bakpulver och potatismjöl, rör ihop och grädda i en långpanna med bakplåtspapper. 250 grader ca 5 minuter. Här går det fort så se till att vara med !!

Smörkrämen som är mellan

150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 dubbeldaim

Rör ihop smör och florsocker. tillsätt resten och rör ihop.

Då botten är färdig gräddad ska den direkt slås över på ett annat bakplåtspapper, ett sockrat. Ta mycke socker, allt mitt försvann.... Dra försiktigt av det andra bakplåtspappret och då kakan blivit kall kan man bre över smörkrämen. Sen är det bara rulla ihop. Sätt den i kylen så stelnar smörkrämen lite.


Jag vet fler som vill ha de här..

www.tlcsverige.se
Bejaka skofetishisten inom dig! Tävla med TLC och Brandos.se om en sprickfärdig skogarderob.

Enkla bullar

Superdupergodabullar !

Blir ungefär 30 bullar.

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl mjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen löser sig.

Blanda i smöret i bitar, socker, vaniljsocker och mjölet. Låt maskinen göra en smidig deg. Kavla ut degen som en stor kaka, ungefär 40 x 40 cm, skär sedan ut fyrkanter, 6 x 6 cm. (Råkar det nu finnas ett mattesnille som läser de här kan man ju roa sig med att räkna ut hur många bullar det faktiskt skulle gå att få ut från denna deg.)

Blanda ihop fyllningen.

75 g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Klicka ut lite fyllning i varje utskuren ruta. Vik ihop de fyra kanterna mot mitten och tryck ihop bullan. Sätt i en form på plåten och låt bullarna jäsa under duk i rumstemperatur, ca 2 timmar.

Pensla bullarna med uppvispat ägg innan de åker in i ugnen.

250 grader ca 7 minuter.

Glasera bullarna med florsocker blandat med vatten.

Härnere färdiggräddat men inte glaserat.

Mums!




Macarons med nutella

Rosa kakor med nutella, en otroligt enkel variant.

Ska ju ändå vara smidigt att baka, så istället för att mala mandel, för det tar sååå lång tid, körde jag igång mixern. Hur enkelt som helst, inga smulor inget handjobb utan bara vrida på ratten!

       

Blir 20-25 stycken ihopsatta kakor.

100 g mandel
200 g florsocker
3 äggvitor
4 msk socker
1 msk vaniljsocker

Mixa den skalade mandeln fint, tillsätt florsocker och vaniljsocker, mixa vidare till ett mandelmjöl.

Samtidigt på en anna plats i köket... Vispa äggvitor så det skummar, tillsätt socker eftersom. Vispa till ett fast skum. Här sätter jag i hushållsfärg eller smaksättning i kakorna. Ett gäng droppar röd färg i denna variant.

Vänd i mandelblandningen, vänd ihop och spritsa ut på en plåt, stora som femkronor.

Låt kakorna vila ungefär en timme, får en fast form innan jag kör plåten i ugnen på 150 grader ca 15 minuter. Dra av kakorna från plåten, låt svalna.

Så tog jag fram burken med nutella och satte mellan kakorna.





Ligger lite efter, här kommer nubben

Har ju varit påsk ! och första maj oxå för den delen :S Hinner inte riktigt med..

Här kommer min påskfavorit

Nubbesallad:

 

5-7 kokta skalade potatisar
1 ägg
1 liten lök
8 cm purjolök
1 burk matjesill
3 dl gräddfil
4 msk kaviar
1 dl majonäs
½ dl dill

Hacka potatis, lök, ägg och sill i små bitar, blanda ihop resten och låt det stå en stund och gotta ihop sig.



Väldigt gott att äta på rostat bröd, eller bara som det är.



Bollar




150 g smör
4 dl havregryn
2 dl corn flakes
2 dl socker
3 msk kakao
2 msk marsanpulver (kallrörd)
1 msk vaniljsocker

Kokosflingor (bara att ha på bollarna sen)

Blanda alla torra ingredienser i en bunka, hyvla ner smöret och nyp ihop ordentligt. Blir degen torr kan man sätta i lite kallt kaffe, lite mjölk eller vatten. Låt stå en stund i kylen så blir de lättare att rulla sen.



För lite roligare kokos, ta några droppar hushållsfärg och sätt i en plastpåse tillsammans med kokos och skaka så får de fin färg, övervägde både blått och grönt innan jag sansade mig och tog det röda.. lite tråkigt :)

Baka liten äppelkaka

        

Äppelkaka:

Ugnen på 175 grader.

2 äpplen
kanel & socker
150 g smält margarin
2 ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker

100 g vit choklad (ooops)

Skala och skiva äpplen, strö kanel och socker över och låt stå och marinera under tiden man slänger ihop resten av kakan. Man kan även hacka äpplena i bitar om man hellre vill göra de.

Smält smör, vispa ihop med ägg och socker.

Tillsätt mjöl och vaniljsocker, blanda.

Hacka chokladen i bitar och ner i smeten.

Smöj en form med smör och ströa med ströbröd.

Häll i smeten och sätt dit äpplen efter behag. Jag tog väldigt mycke äpplen, för det är ändå de som är godast!

In i ugnen som sagt på 175 grader minst 45 minuter. Med min mängd äpplen var kakan säkert i 1 timme och en kvart och är ändå lite kladdig i mitten.. som äppelkaka tydligen ska bli.







Uttråkad Kira hittar en vältuggad kudde att ligga och vila på då matte bakar..


Valborg




Lakrits !

RSS 2.0