Vit chokladmousse




Här kommer ett jätteenkelt recept, supergott och går fort att slänga ihop.
Receptet är för ungefär 4 portioner.

Mousse:
150 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl kesella kvarg (10%)

Smält chokladen. Vispa grädden och vispa i slutet ner kessela. Rör i den smälta chokladen, häll upp i glas och ställ svalt minst 30 minuter.

Jordgubbssås:
150 g frysta jordgubbar
0,5 dl strösocker

Tina jordgubbarna, mixa ihop med socker. Häll jordgubbsröran genom en fin sil. Skeda upp i glasen över moussen.

Har garnerat med citronmeliss.



Fudge med mjölkchoklad


3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk flytande honung
100 g mjölkchoklad

Koka upp grädde, socker och sirap, låt koka på medelvärme tills smeten blir 120 grader. Jag använda stektermometer för att kontrollera temperaturen, det tog en väldig tid..

När smeten blir 120 grader, ta av kastrullen från plattan och rör i smör och honungen. Koka två minuter till, dra av kastrullen från plattan och lägg i chokladen, låt smälta ihop och rör till en len smet.

Klä en form i bakplåtspapper och häll upp smeten för att stelna till i rumstemperatur. Använde en liten ugnsform, blev lagom höjd på bitarna. Förvara svalt.

Sockerchock :)




Julstjärnor


 

 



 


Bountybollar


50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokos (200 g)

200 g ljus choklad

Koka ihop allt utom kokosen i några minuter, 10 kanske?! Tills smeten börjar bli lite seg.
Tillsätt kokos och rör ihop, låt svalna en del. Rulla sen bollar och frys ca 30 minuter.

Smält 200 g ljus choklad över vattenbad och doppa de frysta bollarna. Lägg upp på bakplåtspapper för att stelna. Förvaras i kylen.




Hasselnötsmarshmallows



200 g rostade hasselnötter
3 msk gelatinpulver
1,25 dl kallt vatten
4 dl socker
1,5 dl ljus sirap
3 msk vatten

Hacka inte fullt hälften av nötterna fint, hacka resten av nötterna väldigt fint.
Körde mina i matberedaren, bara lite längre på de väldigt finhackade.

Blanda 1,25 dl kallt vatten med gelatinpulvret, låt stå ca 10 minuter.

Koka upp socker, sirap och 3 msk vatten i en kastrull, koka på full effekt ca en och en halv minut, rör om då och då.

Häll gelatinet och den heta sockerröran i en vispskål, vispa på låg fart tills gelatinen har blandat sig med den övriga vätskan. Vispa sedan på full effekt 10-12 minuter. Tillsätt de finhackade nötterna på slutet. Det blir väldigt fluffigt så ha inte för liten skål.

Pensla en form med olja, tog en bigpack som blev full. Häll upp smeten i den penslade formen. Låt stå minst tre timmar i rumstemperatur med lock.

Skär eller klipp sedan bitar och rulla dessa i de väldigt finhackade nötterna som kvarstår. Tog en plastpåse med nötterna och skakade med marshmallows i, fungerar toppen.

Förvara i plastpåse eller tätslutande burk, i rumstemperatur. Ska hålla sig mjuka i tre till fem dagar, vi får väl se..


RSS 2.0