Sås på valnötter



100 g valnötter
en liten vitlöksklyfta
lite vitt bröd
½ dl mjölk
permasanost
olivolja
salt & peppar

Rosta valnötterna i en stekpanna.

Lägg brödet i en skål, häll på mjölken.

Pressa vitlök, ta större delen av de rostade valnötterna, kör i en mixer tillsammans med brödet, mjölken och parmasanosten. Kör tills konsistensen är krämig. Tillsätt olivolja, salt och peppar. Blanda igen.

Koka pastan, spara lite pastavatten och blanda ut med såsen om den är tjock.

Häll lite olivolja på pastan så kladdar den inte.

Blanda pastan med såsen, strö över resten av valnötterna och strö på persilja.

Riv lite parmasanost över.


Dammsugare



De här var anledningen till att jag bakade sockerkaka mitt i natten !
Behövde smulor till mina dammsugare


Macarons

Har ju då testat att göra macarons..  ja vad säger man.. tror inte de blev riktigt som de ska.
Tror ja måste smaka av nån som lyckats haha..

Blev i alla fall väldigt nöjd med citronkrämen som ja slängde ihop!
Ungefär 18-20 st

50 g mjukt smör
0,75 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
1 äggula
2 tsk lemon curd
½ pressad citron
några droppar gul hushållsfärg

 

Alla sprack.. men lite kladdiga blev dom, och rätt goda :)

Italienskt

Igår var det italiensk inspirerad trerätters.. Smaskens !
Lite extra gott då man får åka bort och äta, är de inte så ?!

En variant på bruschetta med paprika, tomater, lök och avokado med kryddor på nybakt focaccia bröd.

Egengjord pizzadeg men välkryddad tomatsås och mozzarellaost, med ruccola och nån typ av parmaskinka. (?)

Sen en vit chokladpannacotta med bär.

Väldans trevlig kväll !!

       

Nattbak

Hej hopp

Klockan är.. mitt i natten..
Väntar på att sockerkakan ska bli klar.. behöver smulor !
För visst är de helt normalt att baka den här tiden ?!?!

Nåja snart kommer väl sambon hem.. undra hur mycke kaka som finns kvar imorgon då ja vaknar?!

Gonatt !

Semlor MMmmM

Jaa visst är de semlor !



Observera den ospritsade grädden..... :p

Undra om nån äter upp den andra eller om ja tar bägge ikväll..

Kunde inte låta bli..




Var ju tvungen å baka lite oxå..
Vad tror ni de ska bli för nå ??? :D

Kräftstjärtar

Tillbaka på jobbet och känner mig mer levande, lite ork infinner sig för ovanlighetens skull. Stora planer som vanligt, har inhandlat lite baksaker så nu kanske de blir nå kul här framöver, saknar fortfarande en sprits..

Nåväl, de vanliga, vad ska ja äta idag ??
I min kyl finns nästan alltid kräftstjärtar, mums! Ungefär varje gång ja ska laga till dessa så googlar ja recept, hittar i princip aldrig nått som ja blir helt såld på..  Man kan ju alltid äta väldigt mycket av en förrätt, för där är de flesta recepten mumsiga!

Idag blev de pasta med vitlökssås, persilja å kräftor..




Mitt bästa köp

Har under några år funderat på att köpa mig en köksmaskin som de så fint kallas, men har tyckt de har varit för dyrt, att ja inte har varit nog intresserad, att ja egentligen inte är speciellt mycke för att fika osv.. Men när jag väl hade bakat matbröd som egentligen skulle knådas ordentligt typ 15 minuter några gånger så bestämde ja mig. Är de nog de bästa köpet ja gjort på väldigt väldigt länge iaf. Använder den massor mer än ja kunnat föreställa mig. Å fikar finns de ju andra som gör :)
 
 

Liten kaka



     

150 g smör
½ dl råsocker
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150-200 g choklad

Smält smör, blanda socker, rör ihop.
Blanda i vaniljsocker, ägg och äggulan, vispa ordentligt.
Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt. Blanda ihop försiktigt.
Hacka chokladen i små bitar och rör i.

Grädda ca 15 minuter på 175° - tänk på att kakorna flyter ut en del i ugnen så sätt inte för många på samma plåt.
Låt svalna på galler.

En liten sovstund

Efter att ha sovit en stund..  Ja gott blev de !
Med lite franska och avokado.


Chili con carne

Efter en hel helg med mammas (och pappas) mat skulle ja försöka ta tag i matlagningen igen.. Bör väl tilläggas att jag blivit förkyld och legat i feber. Tur de finns bra service på vissa ställen ;)

Jag som egentligen inte är någon frilansare i köket och som även är rätt duktig på att glömma kryddor, framförallt salt, har idag försökt mig på en egen chili con carne..

Insåg under tiden att jag kanske skulle hålla mig till mammas mat ett tag till då ja nu måste lägga mig och vila en stund innan ja orkar äta.

Iaf

400-500 g älgfärs
1 röd paprika
1 röd lök
500 g krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1 klyfta vitlök
1 tsk sambal oelek
salt
peppar
chilipeppar
kalvfond

Fräste färsen, blandade ihop paprikan och löken och fräste lite till.
Slog på de krossade tomaterna, hällde ut en del av tomatsåsen från burken med vita bönor i slaskten, ville inte ha för blött.
Rev vitlöken, jo för min vitlökspress har någon lyckats pressa sönder och jag har svårt att komma ihåg att införskaffa mig en ny.
Tillsatte resten av kryddorna och koka ihop en stund

Kan ju återkomma då ja har ätit oxå.. eller så tar ja bara bort inlägget :)






Tårteri

Har testat att göra en del tårtor, synd bara att ja själv inte alls är nå mycke för tårta..
Riktigt ärligt så tycker ja de är roligast att göra de yttre.. inte de inuti :p

Så om nån har nått jättegott recept, på ett enkelt tårtinnehåll så uppskattas de !

Själva tårtbotten bakar ja själv, tycker sådär om min ugn som ibland väljer att grädda lite ojämt.. eller kan de ha lite med mig att göra(?) testa göra tre tårtbottnar då hela kakan har sjunkit ihop i mitten, mindre lätt !

Om ni lägger mmf på tårtan, glöm inte att först spackla hela tårtan med ett tunnt lager grädde, behövs lite klet för att de ska fästa bra.



Har använt marshmallowsfondat (mmf) var mycke lättare att använda än jag trodde !
Kan väl ärligt säga att ja har gjort delar som varit i de närmaste omöjliga att kavla ut, vet ni hur mycke träningsvärk man kan få av att baka en tårta ! :p

150 g marsmallows
1,5 msk vatten (ja byter ut lite vatten mot hushållsfärg, man kan även färga med saft från bär)
lite cocosfett
320-400 g florsocker
färg (droppar)

Börjar med att smörja skålarna med cocosfett, annars fastnar allt.
Smält marsmallows tillsammans med vatten i micron (tänk på att använda bra skål, blir VARMT) Har ja köpt stora marsmallows så delar ja de i mindre bitar så går de fortare. ½-1 minut kanske..  de ska bli en slät kletig massa.
Tillsätt färg och blanda om.
Sätt 320 g florsocker i en skål, forma en grop i mitten och häll i marsmallowsmeten, blanda ihop. Tillsätt mer florsocker om det är kletigt, blandningen ska bli en fast bit som inte kladdar, fortfarande knådbar!

Lägg den färdiga mmf:en i en plastpåse, låt vila minst två timmar innan användning. Den kan ligga förpackad i upp till tre veckor utan problem.

När ja sen ska kavla ut mmf:en så knådar jag degen så den blir mjuk å smidig, kavlar ut för att använda som täcke av tårtan, som på bilen ovan, eller så kan man göra andra valfria figurer av den.



Finns en hel värld som pysslar med detta, går att göra otroligt fina tårtor ! Googla ska ni se.

Gjorde en tårta till min pappa på fars dag, dock med för mycke florsocker i mmf:en, därav sprickorna ni ser här nere. Med lite blommor och sånt. Med lite vatten så fäster blommorna bra.



Tänk om jag var lagd åt de estetiska hållet ! Haha.. tur de finns hjälpmedel :p





Tråkig dag..

I Kroatien åt jag för första gången musslor, även om jag tyckte de var lite halvläskigt, otroligt gott!

Gillar skaldjur, synd att jag kan alldeles för lite om tillagning för att ge mig på nå avancerat.
Försökte mig på nått liknande hemma här hemma. Nåväl, väldigt gott blev de!




Ett kilo blåmusslor, vitlök & persilja, kokade i vin.
Å vitlöksbröd att doppa med.

Ser ju väldigt gott ut en dag som denna, då allt som bjöds var rester...

Laddar till handbollen och godisskålen istället :p


Tisdagspaj

Spenatpaj med fetaost, oliver och tomater

Spenatpaj med oliver, fetaost och tomater..    Pajdeg:  125 g smör  3 dl vetemjöl  1 krm salt  1–2 msk iskallt vatten    Fyllning:  4 ägg  4 dl mjölk  salt och peppar  200 g färsk spenat  200 g fetaost  1 dl svarta oliver  2 färska tomater    Sås:  3 dl gräddfil  3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad  1-2 msk fransk senap  salt och peppar    Blanda ihop ingridienserna till pajdegen, låt vila en timme i kylen.  Nagga botten och förgrädda pajskalet i 200 grader ca 15 minuter.    (själv har ja ju sällan tid att vänta en timme, å vet ni de blir pajskal även om man kör igång direkt)    Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.    Lägg ut spenaten i botten på pajen, varva sen oliver, fetaost och skivade tomater.     Häll på äggstanningen.    Grädda i ugnen 30-40 minuter, 200 grader.    Rör ihop såsen och ställ kallt.    Servera paj med ev. tillbehör och såsen !


Pajdeg:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk iskallt vatten

Fyllning:

4 ägg
4 dl mjölk
salt och peppar
200 g färsk spenat
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
2 färska tomater

Sås:

3 dl gräddfil
3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad
1-2 msk fransk senap
salt och peppar


Blanda ihop pajdegen, lätt i en plastpåse och låt vila en timme i kylen.
(jag hade inte tid att vänta en timme, de blev pajskal iaf)

Tryck ut i en pajform, nagga och förgrädda skalet, 200° ca 15 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.

Lägg spenat på botten av pajskalet. Varva med fetaost, oliver och tomater i skivor.

Häll på äggstanningen.

Grädda i ugnen 35-40 minuter i 200°.

Rör ihop såsen, ställ kallt.



RSS 2.0