Enkel äppelpaj med mandelmassa


Fick äpplen från Theres äppelträd och en fin pajform från Janette!

150 g mandelmassa
1/2 citron
1 krm salt
2 ägg
1 1/2 dl matlagningsgrädde
4 äpplen
1/2 dl mandelspån

Servera med vaniljsås

Gör så här:

Riv mandelmassan.

Riv skalet från citronen, blanda skal, salt, ägg och grädde.

Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Smöra pajformen och fyll med äpplena.

Fördela mandelmassan över äpplena och häll över blandningen.

Toppa med mandelspån.

Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.

Serveras gärna ljummen!

På bilden är kakan fortfarande ogräddad..


Torkad mat


En riktigt fin bok!


Kolapaj med röda vinbör


100 g smör
2,5 dl mjöl
1 msk vatten

Blanda pajdeg, tryck ut i formen och låt vila i kylen 30 minuter, nagga sedan botten och grädda 10 minuter i ugnen, 200 grader.

2 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
4-5 dl röda vinbär

Koka ihop allt utom vinbär, koka minst 20 minuter så den blir som flytande kola. Sätt bären i de förgräddade skalet och häll kolasåsen över.

Grädda i 20 minuter, 200 grader. Låt svalna och ställ kallt, annars blir pajen ganska blöt, efter en natt i kylen är de bara servera tillsammans med grädde eller glass!


RSS 2.0