Potatiskaka


Inga bakelser här, utan mat!

 




Tycker potatis är rätt tråkig mat, fast egentligen både enkelt och rätt gott.

4 portionsformar

250 g riven potatis
2 ägg
1 msk mjölk
1 dl ost
salt & peppar
ost till garnering

Riv potatisen med skal på, krama ur vattnet ur potatisen, blanda ihop resten och fyll 4 st portionsformar, vill man göra fler och har en muffinsplåt fungerar det oxå toppen.

Ugnen på 225 grader, grädda ca 20 minuter.



Liten äppelkaka


1 äpple
socker
kanel
kardemumma
vaniljsocker

Skiva äpplet och strö över socker, kanel, kardemumma och vaniljsocker, låt stå och safta till sig.

50 g smör
0,7 dl socker
1 ägg
1 dl mjöl
0,4 tsk bakpulver
2 msk mjölk             



Vispa smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och vispa smeten slät, vänd ner mjöl och bakpulver, rör ihop (inte vispa) smeten och tillsätt till sist mjölken.

Formen är 15 ca i diameter och kakan blev ca 2-3 cm hög

Sätt i äppelskivorna och in i ugnen.

175 grader, ca 40 minuter


Godast godis vinner!



Jag och vovven har börjat gå kurs och godast godis vinner, jag vann !!

Tacka för de, hemmagjorda köttbullar enbart till gumman :)



Gammal bild från i somras.

Röda vinbär

Fick lite röda vinbär med mig hem, så kokade lite saft.

Riktigt trevliga bär att plocka, det går undan.



2 kg bär
6 dl vatten

Koka bär med vatten ungefär 10 minuter.

Sila bären, pressa ut all saft.

Tillsätt 750 g socker till 2 liter saft, koka upp tills sockret löst sig, skumma.




Gillar den röda färgen.


Brödbak


Grahamsbröd (ca 8 st bröd)

 

½ paket jäst (25g)
2 dl vatten
25 g smält avsvalnat smör
½ msk socker
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
¼ dl 4-korns kross

Smält smöret och låt det svalna.

Värm vattnet fingervarmt (37 grader) och blanda ut jästen.

Tillsätt alla ingredienserna och rör ihop.

Forma 8 st (beroende på storlek) bollar och lägg på en plåt, platta ut (2-3 cm höga) och låt jäsa 45 minuter.

Grädda i 225 grader ca 10-15 minuter.






Morotsfrallor (ca 10 st bröd)

De här receptet finns tidigare i bloggen oxå.. i dubbel mängd.

½ paket jäst (25g)
2,5 dl mjölk
¼ dl sirap
½ dl rapsolja
2 morötter
½ tsk salt
½ dl torkade aprikoser
½ dl krossade linfrön
½ dl skalade sesamfrön
7-9 dl manitoba cream

 

Värm mjölken fingervarm (37 grader), blanda ut med jästen.

Riv morötterna och hacka aprikoserna och blanda i alla ingredienser. Arbeta degen ordentligt i maskin 10-15 minuter.

Jäs degen i bunken 30 minuter.

Ta upp degen och knåda den, forma 10 st bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till.

Grädda i 200 grader, 20-25 minuter.









Mazariner


Till min bästa syster !








Wienerbröd


  

Vanliga, med hallon och choklad..

Den enkla varianten :)

Ta smördeg, gör fyrkanter i lagom storlek. Finns även att köpa färdiga smördegsplattor på affären.
Pensla plattorna med vatten, vik in hörnen.

Blanda ihop marsankräm. Jag tog 2 dl mjölk och ungefär fem msk marsanpulver och vispade ihop. Räckte till 10 rätt stora wienerbröd.

Sätt en klick marsankräm i mitten på brödet och in i ugnen, 200 grader, 15-20 minuter.



Väl i ugnen så sjunker de först ihop och ser eländigt ut, innan de börjar fluffa till sig. Ta ut när de är lagom färg på dom. Sen är nog planen att dom ska sjunka ihop lite där man har satt marsankrämen, gjorde inte mina. Kanske om man inte viker i hörnen alldeles i mitten så blir de mer en grop i brödet... kanske ?!

Lät dom svalna. På de ena satte jag sen hallonsylt och på den andra choklad...
Och så lite glasyr på när man ska äta.




Mer hallon


Plockade lite till, Kira skulle vara med och plocka, men åt mest direkt från busken, bär, blad och pinnar. Hon är inte så noga. Mindre roligt att rensa, inte för att det är mycket att rensa, plockar bara fina bär.



Tänkte jag skulle försöka mig på några wienerbröd... kanske med hallonsylt :)


Moster fia




Fläskfile med kantareller

Dagens mat, morgondagens mat förmodligen.. Så är de när man äter själv.




Här har jag till och med överträffat mig själv, supergott !!

1 st fläskfile (400g)
50-100 g kantareller
en nypa socker
2 dl grädde
1,5 msk kantarellfond
10 st körsbärstomater
1 msk timjan
salt & peppar

Skär fläskfilen i skivor, cm-tjocka, salta och peppra. Stek tillsammans med kantarellerna tills de blir gyllenbruna. Tillsätter alltid en nypa socker på kantarellerna, blir mer smak. I receptet står det till och med att det ska vara konserverade eller frysta kantareller, men finns de färska finns det ju inget att prata om.

Istället för grädde kan man ta creme fraiche, men jag är övertygad om att grädden blir godare.

Hade ju inte kvar några tomater, men min planta på balkongen producerar ju för fullt så jag hämta in fem alldeles färska tomater. Är ingen jättefantast av tomater..

Anyway, när köttet och svampen är färdigstekt är det bara slänga i resten och låta puttra några minuter. Klart att servera med ris. Så igen.. Supergott!


Mera sylt


Hallonsylt !



Inga vanliga trädgårdshallon här inte.. riktiga vilda bär.

Den godaste sylt jag vet, blir nog att plocka någon mer gång i veckan om vädret är rätt.

Vildhallon alltså.. inga tama :)

RSS 2.0